Boeken

HET SLEUTELGEHEIM (LEOPOLD 2017)

Lourens van Ename vlucht met zijn Vlaamse familie naar Leiden om te ontsnappen aan de Spaanse Inquisitie. Daar bouwen ze een nieuw en vredig bestaan op, totdat de Spanjaarden komen. Die belegeren Leiden niet één, maar twee keer. Buiten de stad, tussen Spanjaarden en Leidenaren, vinden gevechten plaats. Ook in de omsingelde stad is het onrustig: tussen Geuzen en papen wordt flink gevochten en er breekt bijna een burgeroorlog uit. Tijdens het eerste beleg ontdekken Lourens en zijn vriend Faes dat een Spaanse spion de sleutels van Petrus in handen probeert te krijgen, een schat met grote symbolische waarde voor de Leidenaren, protestant én katholiek. De spion krijgt hulp van binnenuit en alles dreigt fout te gaan, tot de Spanjaarden plotseling wegtrekken.  Leiden viert feest. De stad stuurt bijna alle soldaten van de Prins weg, laat de Spaanse belegeringsschansen ongemoeid en slaat niet opnieuw voedsel in. Tweede maanden later verschijnen de Spanjaarden opnieuw, voor het tweede beleg. Al snel slaan hongersnood en pest toe: de dood doet goede zaken. Bovendien begint het net zich rond Lourens en Faes te sluiten. Als de grond hen te heet onder de voeten wordt, smokkelt Lourens de sleutels de stad uit. Dreigend verraad weerhoudt hem ervan de sleutels in Delft aan de Prins van Oranje te geven. Hij houdt ze bij zich, maar de vijand loert overal. Zal het hem lukken de sleutels uit Spaanse handen te houden?

***

DE UILENVLUCHT (LANNOO 2009)

In Den Haag en in Noordwijk worden de Minister van Milieu en de directeur van een groot oliebedrijf ontvoerd door de Groene Vuist, een bende geleid door de geradicaliseerde biologieleraar Pieter. De groep is woedend vanwege het mislukken van een belangrijke klimaattop. Een goed verdrag is hard nodig, want de wereld wordt al een poosje geteisterd door klimaatrampen. Juul uit Leiden, een astmapatiënte die zwaar te lijden heeft van de luchtvervuiling, verlaat haar zuurstoftent om verhaal te halen bij de minister. Zo is zij per toeval getuige van zijn ontvoering en wordt ook zij gevangen genomen. Buiten haar tent zal zij vroeg of laat sterven. De leden van de Groene Vuist sluiten hun slachtoffers op in een uitkijktoren op de Observant, een berg naast de mergelgroeve in Maastricht. Daar woont Emre met zijn ouders, die op de Observant ook een speeltuin en een kabelbaan exploiteren. Hij is op dat moment alleen thuis. De leden van De Groene Vuist gijzelen hem, ook al zijn Pieter en Emre jaren eerder bevriend geraakt vanwege hun gezamenlijke liefde voor de oehoe’s in de mergelgroeve. Vanaf dat moment is het een race tegen de klok…

***

DE GELE TRUI (LANNOO 2003)

Bart is een toptalent. Hij kan fietsen als geen ander. Er is maar één probleem: door een paar flinke ongelukken heeft hij zich een gebrek ingebeeld. Hij durft niet zonder steunwieltjes te fietsen. Tegenstanders spannen samen om hem uit koers te houden. Toch lukt het hem om deelname aan de Tour de France voor junioren af te dwingen. Zal hij die winnen?

***

HET VERDWIJNBOEK (LANNOO 2002)

Mercander, gepest op school en niet gesteund door zijn ouders, loopt weg van huis en gaat in een oude kasteelruïne wonen. Daar vindt hij in een geheime ruimte een magisch boek. Op iedere bladzijde staat maar één woord. Als hij de bladzijde eruit scheurt, zo ontdekt hij, verdwijnt het voorwerp dat bij het woord hoort. Zo kan hij het vee, de bomen, bijna alles in het land laten verdwijnen. Mercander beseft dat hij opeens heel veel macht heeft en besluit een staatsgreep te plegen: hij wil de baas van Keltrijk worden en wraak nemen op alles en iedereen voor wat hem is aangedaan. Gelukkig is er een jongen die het mysterie van de verdwijningen ontrafelt. Kan hij Mercander tegenhouden…?