Biografie

Roland Mans is een Limburger, maar door een noodlottige samenloop van omstandigheden is hij sinds 1458 vóór Christus de eerste van zijn familie die buiten Limburg is geboren. Op 31 januari 1969 zag hij namelijk het levenslicht te Hengelo (Overijssel). Zijn familie plaagt hem daar nog steeds mee.

Nog geen jaar later verhuisden zijn Heerlense moeder en Maastrichtse vader terug naar Limburg, naar Weert, waar Roland opgroeide. Daar doorliep hij kleuterschool Olleke Bolleke, basisschool Sint Arnoldus en het gymnasium van het Bisschoppelijk College. In zijn vrije tijd hield hij zich fanatiek bezig met atletiek. Bij AVW werd speerwerpen zijn specialisme. Daarnaast las hij veel en begon hij voorzichtig te schrijven.

In 1987 verhuisde hij naar het westen van Nederland: hij ging rechten studeren aan de Leidse Universiteit en studeerde daar in 1994 af in het staats- en bestuursrecht. Daarna ging hij als stafjurist aan het werk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Sinds 2000 is hij werkzaam in de advocatuur: vanaf mei 2016 heeft hij met twee vennoten een eigen advocatenkantoor in Amsterdam.

Intussen bleef Roland in zijn vrije tijd schrijven. In 2002 publiceerde Lannoo zijn eerste jeugdboek: Het Verdwijnboek. Lannoo gaf ook de volgende twee boeken uit: De Gele Trui (2003) en De Uilenvlucht (2009). In augustus 2017 verschijnt zijn vierde boek: Het Sleutelgeheim. Uitgever van dit boek is Leopold.

Naast schrijven is wielrennen al meer dan 20 jaar zijn andere grote passie. Sinds een jaar of tien is hij lid van de Leidse Heren Wielrenclub ‘De Wielrennert’, waarmee hij zich regelmatig in binnen- en buitenland het snot voor de ogen fietst. Zijn hoop op een profcontract en deelname aan de Tour de France heeft hij echter op moeten geven, toen hij ontdekte dat hij ondanks veel trainen nog steeds vier keer langzamer is dan Tom Dumoulin.

Roland Mans is getrouwd en heeft twee zonen. Hij woont in Leiden, de stad waaraan hij verknocht is geraakt.